Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De waarde die we creëren voor Utrecht

Jaarbeurs en de gemeente Utrecht zijn al meer dan 100 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met ons masterplan voor de nieuwe Jaarbeurs geven we de stad iets terug. We bieden kansen voor Jaarbeurs, de stad Utrecht en zijn bewoners.

De nieuwe Jaarbeurs: duurzaam, leefbaar, aantrekkelijk

De nieuwe Jaarbeurs: duurzaam, leefbaar, aantrekkelijk

Op 3 december ontvouwden we onze plannen voor de nieuwe Jaarbeurs voor het grote publiek. Zowel nationaal als internationaal hebben de media dit nieuws goed opgepakt. Ook de direct omwonenden van het Jaarbeursdistrict zijn in december uitgenodigd om uit eerste hand geïnformeerd te worden en de gelegenheid te krijgen om vragen te stellen.

De nieuwe Jaarbeurs biedt een nieuwe plek waar wonen, werken en leven samenkomen en is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en technologie. Het masterplan, van de hand van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, beslaat een nieuw ontwerp voor Jaarbeurs, maar ook voor de ontwikkeling van het omringende gebied: het Jaarbeursdistrict. Met het masterplan verwachten we te kunnen voldoen aan de wensen van huidige en toekomstige klanten, bezoekers en bewoners van Utrecht dat de leefbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid van het gebied vergroot.

Woonwijk met Jaarbeurs

Het Jaarbeursdistrict wordt onderdeel van een groter, bruisend centrum van Utrecht. Jaarbeurs omarmt de stad: waar nu alleen de venue en een parkeerplaats is, verrijst straks een woonwijk met Jaarbeurs. Een plek voor evenementen en recreatie, die deels toegankelijk zal zijn voor publiek. 

Compacter oppervlak, méér events

Jaarbeurs transformeert van een introvert, gesloten hallencomplex naar een meer extravert beurs-, congres en eventcentrum dat zich opent naar de stad. In het nieuwe centrum kunnen straks – ondanks de compactere afmeting – meer evenementen en beurzen georganiseerd worden. De nieuwe Jaarbeurs gaat state-of-the-art faciliteiten bieden voor nationale en internationale beurzen, events en ontmoetingen.

Slim en groen

Het Jaarbeursdistrict biedt de ruimte om samen te werken aan slimme, groene en gezonde oplossingen voor de toekomst, die passen bij een duurzaam Utrecht.

Groen dak

Het groene dak van de nieuwe Jaarbeurs wordt het visitekaartje van Jaarbeurs en het Jaarbeursdistrict: een oase in de binnenstad. De plek voor evenementen en recreatie, die deels toegankelijk zal zijn voor het publiek. Een unieke landmark om Utrecht internationaal te profileren als duurzame en innovatieve stad.

Jaarbeurs Boulevard

Het Jaarbeursdistrict wordt een belangrijke verbinding tussen de binnenstad enerzijds en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland anderzijds. De Jaarbeurs Boulevard vormt de ruggengraat: de levendige hoofdroute van het station naar de beurs en achterliggende wijken. De logistiek verdwijnt uit het zicht en het nieuwe waterfront met horeca aan het Merwedekanaal vergroot de leefbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid van het gebied.