Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Veiligheid voorop

Bij Jaarbeurs stellen we alles in het werk om veiligheid op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Niet alleen waar het gaat om vluchtroutes, brandveiligheid en crowd-management, maar ook op het gebied van voedselveiligheid, privacy en data security. In 2020 is het coronavirus een nieuwe uitdaging gebleken, waarvoor nieuwe maatregelen zijn doorgevoerd.

COVID-19 coördinator aangesteld

Al meteen in maart stelden we ir. Rob Kraan aan als fulltime COVID-19 coördinator. Wisselende richtlijnen van RIVM en overheid hebben we steevast omgezet in concrete maatregelen en veiligheidsprocedures. We maken capaciteitsberekeningen op basis van beurs- en bezoekersprofiel, werken met tijdslots, passen de inrichting en capaciteit van onze locaties aan, plaatsen visuele middelen om bezoekersstromen in goede banen te leiden, zorgen voor voldoende desinfectiemogelijkheden, extra schoonmaakrondes van contactoppervlakken en hebben een horeca-assortiment met eenpersoonsporties. Kraan rapporteert direct aan de CEO. 

Gezondheidscheck via QR

Ook vroeg Jaarbeurs aan bezoekers om zelf bij te dragen aan hun veiligheid en die van anderen. Zo konden zij voorafgaand aan hun evenement al een gezondheidscheck invullen door een QR-code op hun ticket of via de website van Jaarbeurs. Bij aankomst konden ze het groene vinkje op hun telefoon laten zien en direct doorlopen. Dat scheelde veel tijd, en daarmee rijvorming.

Proactief crowd management

Om de veiligheid van de Jaarbeurs naar een nog hoger niveau te tillen lanceerde Jaarbeurs de Jaarbeurs Welcome app. Deze app is speciaal bedoeld om bezoekers te laten zien waar het druk is en waar niet, en waarmee Jaarbeurs proactief crowd management kan doen en gastheren en -vrouwen kan inzetten waar zij het hardste nodig zijn. Met de app zorgen we er zo mede voor dat bezoekers een veilige anderhalve meter afstand kunnen houden. De app geeft Jaarbeurs inzicht in de verspreiding van bezoekers op de locatie middels geotagging, zonder dat hiervoor persoonsgegevens worden gedeeld. De Welcome App voldoet aan alle geldende privacy wetgeving. 

Voorbereidingen voor 2021

In 2020 hebben we ons voorbereid op het voorjaar van 2021. We ondersteunden Fieldlab, het samenwerkingsverband van de evenementensector, met de organisatie van twee grote testevenementen die in februari 2021 zijn gehouden: een congres en een theatervoorstelling. Hier werd onderzocht hoe groot de risico’s van grote groepen in dit soort settingen daadwerkelijk zijn en welke maatregelen goed werken. Van contactmomenten tot looproutes en van luchtstromen tot het effect van mondkapjes en schermen. Volle zalen zijn voorlopig nog niet aan de orde, maar op deze manier werkt Jaarbeurs aan een toekomst vol met evenementen waarbij veiligheid en een prettige, gastvrije ervaring voorop staan.

Kiwa-keurmerk coronapreventie

Als eerste beurzen- en evenementenlocatie in Nederland behaalden wij in december het keurmerk COVID-19 Preventiemaatregelen van keuringsinstituut Kiwa. Het keurmerk laat zien dat in Jaarbeurs beurzen, congressen en andere events volgens de hoogste veiligheidsnormen plaatsvinden. Van onze bezoekers verwachten we dat ze een mondkapje dragen en vooraf een gezondheidscheck doen. Dat kan op onze website of via een QR-code op hun ticket.

Rechts: COVID-19 coördinator Rob Kraan met Kiwa-certificaat