Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Jaarbeurs: veilig en gastvrij

Bij evenementen in Jaarbeurs staat een gastvrije ervaring steeds centraal. De veiligheid van Jaarbeurs bezoekers, klanten, medewerkers en leveranciers heeft daarbij onze hoogste prioriteit. De lockdowns van 2021 hebben we gebruikt om de veiligheidsprotcollen zorgvuldig onder de loep te nemen en waar nodig aan te scherpen. Data-security en privacy zijn daarbij ook belangrijke aandachtspunten. De tijdelijke sluiting hebben we benut om met medewerkers en leveranciers verbeteringen aan te brengen in het proces van veilig op- en afbouwen.

Preventiemaatregelen en -protocollen

Ook in het tweede jaar van de coronapandemie hebben we de richtlijnen van de overheid omgezet in concrete maatregelen en veiligheidsprotocollen. We maken capaciteitsberekeningen op basis van beurs- en bezoekersprofiel, werken waar nodig met tijdsloten, passen de inrichting en capaciteit van onze locaties aan, plaatsen visuele middelen om bezoekersstromen te reguleren, zorgen voor voldoende desinfectiemogelijkheden en voor extra hosts, beveiliging en schoonmaakrondes.

Veel van de preventiemaatregelen zijn erop gericht om drukte op één punt te voorkomen en bezoekers te spreiden over de hele locatie. De Jaarbeurs app helpt hier ook bij. De app kan bezoekers laten zien waar het druk is en waar niet, zodat ze een andere route op een evenement kunnen kiezen. Wij kunnen bij drukte proactief crowdmanagement inzetten. In 2022 gaan we deze functionaliteit verder testen en benutten.

Weer veilig open

Dat we met onze preventiemaatregelen een veilig bezoek aan Jaarbeurs kunnen garanderen, bleek ook uit de onderzoeksresultaten van twee Fieldlab-testevenementen die we in 2021 faciliteerden. Die waren door de regering aangewezen om te onderzoeken hoe zakelijke evenementen veilig en verantwoord konden plaatsvinden gedurende de pandemie. Het eerste evenement betrof een theatervoorstelling in het Beatrix Theater; de tweede de drukbezochte vakbeurs Event Summit in mei. Het was de eerste live beurs die weer mogelijk was. Voor Jaarbeurs waren beide testevenementen een goede generale repetitie voor de events die in het najaar weer mogelijk waren. De dynamiek die het samenzijn met zich meebracht, bevestigde ons vertrouwen in live ontmoetingen en het belang daarvan.

Testen voor Toegang

Op ons initiatief is er sinds november een Testen voor Toegang locatie operationeel bij Jaarbeurs. Het is een service die we aanbieden aan (internationale) bezoekers die niet beschikken over een controleerbaar coronatoegangsbewijs. Zij kunnen via de website testenvoortoegang.org een afspraak maken. De testuitslag volgt na twee uur en is 24 uur geldig als coronatoegangsbewijs, mits negatief getest. Bij meerdaagse evenementen is een testlocatie dichtbij dan ook zeer praktisch. We kunnen zo iedereen veilig en gastvrij in onze venue ontvangen. Uiteraard kunnen ook anderen op afspraak terecht op de Testen voor Toegang locatie. De test is gratis.    

We waren in 2020 al gastheer van één van de grootste testlocaties van Nederland, sinds februari 2021 staat ook één van de grootste vaccinatielocaties bij Jaarbeurs. Vanaf eind 2021 is Jaarbeurs ook de thuisbasis voor de Utrechtse boostercampagne van de GGD. 

'Boosterlocatie was in een uur geregeld'

"In de bestrijding van het coronavirus werken we als GGD regio Utrecht al langere tijd naar tevredenheid samen met de Jaarbeurs, zowel in het XL-paviljoen op P2 als in diverse hallen tijdens grootschalig vaccineren. Half december kreeg die samenwerking een ‘booster’, doordat GGD regio Utrecht de opdracht kreeg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om zo snel als mogelijk 17.500 volwassenen per dag een boostervaccinatie aan te bieden. Om dat te realiseren werd in ons crisisteam meteen gedacht aan een grote hal in de Jaarbeurs. Ik heb onze vaste accountmanager Jasper Peters gebeld en een uur later was hal 1 geregeld. Met eventmanager Mirjam Oosterom hebben toeleveranciers, Jaarbeursmedewerkers en GGD regio Utrecht medewerkers met man en macht gewerkt om alles zo snel mogelijk in te richten, zodat op 27 december de deuren open konden. Het is heel prettig dat de Jaarbeurs zo snel kan schakelen en wij deze boostercampagne samen hebben kunnen realiseren."

Heleen Glazema, projectleider COVID-19 vaccinatie- en testlocaties, GGD regio Utrecht