De Enactus World Cup brengt de meest getalenteerde en gepassioneerde studenten samen die aan internationale baanbrekende projecten werken op het gebied van duurzaamheid. De wereldkampioenschappen zijn een jaarlijks hoogtepunt dat innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid viert. Dit jaar lag de focus op het belonen van de meest veelbelovende duurzaamheidsideeën die een positieve impact hebben op gemeenschappen over de hele wereld. Anne was verantwoordelijk voor alles dat te maken had met de locatie van dit grote internationale evenement.

Dertig internationale studententeams strijden om ’s werelds beste duurzaamheidsidee tijdens Enactus World Cup in Koninklijke Jaarbeurs

In oktober 2023 vond in het Beatrix Theater van Koninklijke Jaarbeurs een spannende wedstijd plaats: de Enactus World Cup. Dertig internationale studententeams pitchten hun meest impactvolle duurzaamheidsidee aan inspirerende leiders van bedrijven en maatschappelijke organisaties. Anne de Klerk was verantwoordelijk voor alles dat te maken had met de locatie van dit grote internationale evenement. We vroegen haar naar haar ervaringen.

Baanbrekende projecten

De Enactus World Cup brengt de meest getalenteerde en gepassioneerde studenten samen die aan internationale baanbrekende projecten werken op het gebied van duurzaamheid. De wereldkampioenschappen zijn een jaarlijks hoogtepunt dat innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid viert. Dit jaar lag de focus op het belonen van de meest veelbelovende duurzaamheidsideeën die een positieve impact hebben op gemeenschappen over de hele wereld. Anne: “Dit evenement vormt het hoogtepunt van miljoenen uren toegewijd en innovatief werk door onze studententeams en is een viering van samenwerking en cross-culturele uitwisseling rondom positieve impact op mens, planeet en welvaart. De programmering van het evenement gaat daarom verder dan alleen de competitie en is ook gericht op het bevorderen van kennisuitwisseling en cross-culturele samenwerking. Zo organiseerden we voor deze editie SDG-excursies door heel Nederland in samenwerking met onze partners.”

Een verantwoordelijke rol

Anne was voor dit grote internationale evenement event- en productie lead en hoofdcontactpersoon voor zowel Jaarbeurs als Heuvelman Sound & Vision.* “Ik was verantwoordelijk voor alle zaken en logistiek rondom de locatie zoals het maken van de draaiboeken, de bezettingsplanning en de catering. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de productie: de ‘run of the show’, de content en het stagemanagement tijdens het evenement.”

Jaarbeurs is al een flink aantal jaren partner van Enactus voor haar nationale evenementen. Over de samenwerking tijdens dit internationale evenement is Anne enthousiast. “We hebben dit keer nog intensiever samengewerkt en ook dat is erg goed bevallen. Onze accountmanagers Kelly van der Velden-Otten en Moniek Dirksz-Kuper zijn daarin echt doorslaggevend geweest. Zij kijken zo ontzettend goed met ons mee, in het dubbelchecken van dingen, maar ook met proactieve suggesties: “heb je hier al aan gedacht?” “we kunnen het ook zo doen?”, etc. Door de korte lijntjes gaat het schakelen snel en soepel wat bij de organisatie van een evenement van deze schaal cruciaal is. Daarnaast zijn alle mensen op de vloer ook fantastisch, echt vakmensen op het gebied van hospitality. Denk aan de dutymanagers, catering, beveiliging en de greeters bij de roltrappen. Zij maken echt het verschil in onze ervaring, maar vooral ook in die van onze gasten.”

Een indrukwekkend podium

Enactus maakte voor de World Cup voor het eerst gebruik van het Beatrix Theater. En dat beviel goed. “De locatie is en blijft prachtig en is qua bereikbaarheid voor ons erg gunstig. Het theater is intiem, gezellig en tegelijkertijd ook groots. Hiermee bood het voor ons de perfecte sfeer van samenhorigheid en tegelijkertijd een indrukwekkend podium voor de competitie”, aldus Anne.

“De locatie is en blijft prachtig en is qua bereikbaarheid voor ons erg gunstig. Het theater is intiem, gezellig en tegelijkertijd ook groots.”

Een unieke levensveranderende ervaring
Over de vraag wat de Enactus World Cup zo bijzonder maakt, hoeft Anne niet lang na te denken. “Dat is honderd procent de energie van de aanwezigen. Zij vertegenwoordigen een breed scala aan nationaliteiten, achtergronden en overtuigingen, maar zijn allen verbonden door een doel: de wens zich in te zetten voor een toekomstbestendige wereld. Een groot deel van de aanwezige studenten op de World Cup is voor de eerste keer buiten hun eigen land. Ze zijn zo enthousiast en dankbaar om aanwezig te zijn. Voor hen is het echt een unieke, levensveranderende ervaring. Er heerste dan ook een enorme positieve, hoopvolle en energieke sfeer. Een prachtig voorbeeld was de dansende en zingende menigte die zich in de lobby van het Beatrix Theater verzamelde voorafgaand aan de welkomstceremonie. Kippenvel.”

Duurzame stad Utrecht

Utrecht, ook wel Heart of Health, is de stad en regio waar door bedrijven en kennisinstellingen volop samengewerkt wordt aan een gezondere, duurzamere toekomst. Utrecht was voor de World Cup dan ook de beste locatie. Anne: “De studenten vonden Utrecht geweldig en waren enorm onder de indruk van de stad. Ik heb veel opmerkingen gehoord over de combinatie van de oude en nieuwe architectuur en het feit dat alles binnen het centrum op loopafstand is. In samenwerking met Utrecht Marketing hebben we een wandeltocht georganiseerd. Hierbij lag de focus op hoe verschillende duurzaamheidsinitiatieven in de binnenstad gezamenlijk bijdragen aan de duurzame stad Utrecht. In onze event app Guidebook deelden we een breed scala aan tips voor Utrecht, denk aan bezienswaardigheden, restauranttips, maar ook wandelroutes.”

*Samen met haar eigen technici en partner Heuvelman Sound & Vision verzorgt Jaarbeurs voor klanten een op maat afgestemde invulling van beeld, geluid en techniek bij evenementen.

Stakeholder interviews

Downloads

Download het complete jaarverslag
Download de jaarrekening