Prinses Máxima Centrum en Jaarbeurs: 5 jaar samenwerken voor kinderen met kanker

Op 5 juni 2023 was het precies vijf jaar geleden dat het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel werd geopend door Koningin Máxima. Vanaf die dag worden alle kinderen met kanker in Nederland bij het Máxima behandeld en is ook al het onderzoek naar kinderkanker geconcentreerd in Utrecht. Jaarbeurs steunt het Máxima vanaf de eerste dag. Nienke Beek van de Prinses Máxima Centrum Foundation kijkt terug de samenwerking van de afgelopen vijf jaar.

Waarom is Jaarbeurs voor het Máxima van belang?
Het Máxima heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Dit kunnen wij niet zonder steun van buitenaf en daarom zijn wij altijd op zoek naar daadkrachtige partners en donateurs die bijdragen aan onderzoek naar betere behandelingsmethoden en essentiële extra voorzieningen voor kind en gezin in het Máxima. Jaarbeurs speelt als partner een belangrijke rol hierin, door de inzet van haar krachtige communicatiekanalen en het mobiliseren van medewerkers, bezoekers, relaties en het grote publiek.

Hoe kijk je terug op de samenwerking van de afgelopen vijf jaar?
Het is waanzinnig mooi om te zien hoe de samenwerking zich heeft ontwikkeld, met de juiste focus en aandacht vanuit beide organisaties. We weten het verhaal achter de samenwerking steeds beter naar voren te brengen. Je ziet dat het tot concrete impact leidt: het wordt gewaardeerd door medewerkers, bezoekers en relaties van Jaarbeurs en dit resulteert in meer betrokkenheid en donaties voor de missie van het Máxima.

“Het is waanzinnig mooi om te zien hoe de samenwerking zich heeft ontwikkeld, met de juiste focus en aandacht vanuit beide organisaties.”

Welke acties van Jaarbeursmedewerkers in 2023 springen er wat jou betreft uit?
Ik was echt onder de indruk van de recordbedragen die zijn opgehaald tijdens Vakantiebeurs en Kreadoe. En ik ben dankbaar voor de organiserende teams, die met zoveel betrokkenheid en energie fondsenwervingsacties opzetten die goed bij deze beurzen passen. Wat ik ook heel bijzonder vond, is de deelname van Jaarbeurs medewerkers aan de Internationale Maand van Kinderkanker in september. In aansluiting op onze campagne, tekenden Jaarbeurs medewerkers met stoepkrijt gouden ribbons voor de deur van het Beatrixgebouw. De betrokkenheid van medewerkers is enorm belangrijk in de samenwerking en springt er voor mij echt uit.

Welke stappen heeft het Máxima kunnen maken door bijdragen van Jaarbeurs?
Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een 3D-printer kunnen financieren, die medicijnen maakt in de vorm van kindvriendelijke figuurtjes. Deze zal in het tweede deel van 2024 in gebruik worden genomen. Ook hebben we de bouw van vier clean rooms bijna afgerond. Met deze clean rooms kunnen we zelf celtherapie maken en verder onderzoeken. Een heel ander voorbeeld is labradoodle Flynn. We hebben Flynn kunnen inwerken om stress en angst bij kinderen te verminderen in de wachtruimte voor een MRI-scan. Voor dit laatste initiatief heeft de About Cats and Dogs beurs donaties ingezameld, zodat Flynn structureel onderdeel kan worden van onze zorg. Zo maken wij samen het onze partners een verschil in het leven van kinderen met kanker.

Stakeholder interviews

Downloads

Download het complete jaarverslag
Download de jaarrekening